vask rigtigt

Vi kan forlænge vores tøj's levetid ved at pleje det,
og vakse og tørre det korrekt. Nedenfor har vi
samlet en række tips til at passe bedre på dit tøj.

← Gå tilbage tekstiler

Vi vasker mere, end vi behøver. Oftest kan mængden af vask begrænses, ved at lægge produkter i fryseren, pletbehandle, lufte tøj udenfor og generelt tænke os om, inden vi smider tøjet i vasketøjskurven.

Når du vasker mindre, slider du mindre på tøjet, samtidig med du sparer på både vand og strøm.

Vask ved høje temperaturer bruger meget energi, samtidig med det slider på tøjet, og kan resultere i at tøjet krymper, og dermed ikke kan bruges længere. 30 grader vil ofte være nok til at få tøjet rent.

Når tøjet så skal vaskes, kan man oftest nøjes med et kortere og mere skånsomt vaskeprogram. Det begrænser slid, samt vand- og energiforbrug.

De fleste tekstiler har bedst af at lufttørre, med undtagelse af dun.
Når man tørrer tøjet i tørretumbler, slider man på tøjet, risikerer det krymper og bruger meget energi.

Vaskeanvisningen er udviklet til det specifikke stykke tøj, du har mellem hænderne. Tjek den derfor altid, inden du vasker dit tøj.

Men husk at den angivne temperatur, er en maksimumsanbefaling.
Du kan derfor ofte vaske ved en koldere temperatur.

Skrøbelige materialer som eksempelvis blonder, og produkter med påsætninger som pailletter, perler og nitter bør vaskes i en vaskepose, så de ikke går i stykker eller ødelægger andet tøj i samme vask.

Når du vasker syntetiske fibre, som akryl, polyester og nylon, anbefaler vi at du bruger en særlig vaskepose til opsamling af mikroplast.

Vi anbefaler denne fra guppyfriend®

Skyllemiddel kan ødelægge dit produkts forskellige kvaliteter, samtidig med at det udleder kemikalier i vores grundvand. Lad derfor være med at bruge skyllemiddel, når du vasker dit tøj.

Du bør altid bruge miljømærket vaskemiddel, når du vasker dit tøj, for at begrænse udledning af kemikalier og unødvendig parfume,som kan være allergifremkaldende.

Det er vigtigt, at du altid bruger vaskemiddel, som passer til dit specifikke produkt. Bruger du det forkerte vaskemiddel, risikerer du, at dit produkt bliver misfarvet eller mister sine særligt kvaliteter.

Det er særligt vigtigt ved produkter med animalske fibre som uld, dun og silke.

Vask slider på dit tøj. Ved at vende det på vrangen begrænser du slid på den synlige forside. Det er særligt vigtigt ved denimprodukter, hvor der allerede er gået meget arbejde i at få den ønskede effekt.

Knapper og lynlåse kan lave huller og slide på det andet tøj
i vasken. Luk dem derfor altid, inden du smider tøjet i vaskemaskinen.

Ved at begrænse stryg og damp bruger du mindre vand, mindre energi og slider mindre på tøjet. For nogle materialer, eksempelvis viskose, kan der være behov for at stryge tøjet, for at få det til at vende tilbage til sin rigtige form eller størrelse.

Er dit produkt blot en smule krøllet, så hæng det på en bøjle på dit badeværelse, mens du er i bad. Så kan dampen tage det værste.

Vi anbefaler altid, at du vasker dit nye tøj inden brug, for at fjerne overskydende farve i tekstilet.